torstai 4. helmikuuta 2016

Kiireisiä päiviä

Liikkeessä on pari päivää ollut aika kivasti hommia. Asiakkaitakin on käynyt paljon. Mieleenpainuvin asiakas oli eilen tuleva morsian joka oli hääpuku ostoksilla isänsä kanssa. Sen enempää Espanjaa osaamatta, tuli kyllä selväksi että isä oli hiukan erimieltä tyttären kanssa pääntien avaruudesta :) ja tueksi mielipiteelleen isä kysyi kommenttia myös heitä palvelleelta Lidialta.

Eilen pääsimme leikkaamaan tyllikerroksia pukuun mihin tiistaina teimme kaavoja. Pukuun tulee kaikkiaan kymmenen kerrosta kangasta. Lisäksi piirsimme muutamia kaavoja pahveille.

tyllin leikkuuta

Kankaat leikataan kerroksittain. Ensin laitetaan pohjaksi kaavapaperi sitten kankaat - niin monta kerrosta kuin tarvitsee - ja sitten päällimmäiseksi kaavat joissa on jo valmiit saumavarat. Kaikki niputetaan yhteen nuppineuloilla sekä pöytäpihdeillä ja leikataan. Tapa on kovin erilainen kuin meillä kotona tai koulussakin. Leikkuusuunnitelmia ei pahemmin tehdä ja sen huomaan kankaan menekissä.
Välillä "ahdistaa" kun kallista hienoa kangasta menee hukkaan. Mutta pyrimme itse siihen että mahdollisimman vähän hukkapaloja tulisi tehtyä.

Tänään pääsimme sitten myös jo hiukan ompeluhommiin. Ompelin helman tyllisaumoja tulevaan pukuun. Anna teki pitsinauharusetin ja ompeli sen käsin kiinni jo valmiiseen pukuun. Lisäksi tehtiin kaavoja ja silitettiin pliseerattua tylliä suoraksi. Tulevaan pukuun oli tullut väärää tylliä, piti olla hiukan erivärinen ja ei pliseerattu, tai ei ainakaan yhtä voimakkaasti pliseerattu. Ensin miettivät että olisivat tilanneet uuden kankaan uudella värillä mutta sen kustannukset olisi olleet valtavat, joten nyt toivotaan että tylli pystytään vielä käyttämään silittämällä se auki.
Alla kuvia päivän töistä liikkeellä.

Ranskalainen sauma (pussiin ommeltu sauma) tylliin

työntouhussa

Tylli ommellaan silkkipaperia apuna käyttäen jottei ompelukone "söisi" kangasta.




Annan tekemä pitsirusetti - tämä oli vielä mallikappale

valmis rusetti mekossa


Pliseerattu tylli. Tylli tulee kahden pahvin välissä ja venyy kuin haitari.


1 kommentti: